Pàgina d'inici » Montserrat

Montserrat

Montserrat es troba situada a poc més de cinquanta kilòmetres de Barcelona, a la Serralada Prelitoral Catalana, i es tracta de la muntanya més peculiar de Catalunya.

Aquest massís rocallós està format pels còdols, graves i altres sediments, que van ser transportats per un riu. Aquests còdols i sediments es van anar dipositant als peus d’una serralada, quan el riu arribava al mar, i formava un delta. Aquesta serralada, la Catalano-Balear, es va enfonsar posteriorment, el mar que cobria aquest dom rocós de còdols i sediments es va retirar, i s’inicià l’erosió d’aquests materials dipositats a l’antic delta. Fins a formar l’actual Montserrat, que avui dia podem contemplar, una illa muntanya que s’eleva centenars de metres per sobre de la plana que l’envolta.

La nostra ruta recorre la part més elevada de la muntanya, allà trobem molts corriols, que solquen el laberint de canals, agulles i parets que donen forma a aquesta curiosa muntanya.

P1020134

                                                                           Foto : imatgesxaviflores.com

Travessa de la muntanya de Montserrat

Nota : hi ha l’opció de començar la ruta a peu des de Monistrol de Montserrat, a la base de la muntanya, aproximadament a uns 150 m d’altitud sobre el nivell del mar. Això incrementa notablement la duració i dificultat de l’itinerari. Hem d’afegir uns 600 metres més de desnivell, i sumar unes 2 hores i mitja sobre l’horari estàndard, per si mateix bastant exigent.

1ª etapa : del Monestir fins el refugi Vicenç Barbé, a la regió d’Agulles.

Comencem la nostra ruta al Monestir de Montserrat. Pujarem per les Escales dels Pobres, recorrent la Vall Mala, fins la zona de St. Benet. D’allà continuarem per la Serra de les Lluernes, amb magnifiques vistes cap a la plana, i cap a la mateixa muntanya de Montserrat. Passarem per la base del Cavall Bernat, roca símbol de la muntanya. Continuarem cap a St. Jeroni, el cim més alt de la muntanya. Travessarem la Canal del Migdia, ens internarem a la regió d’Ecos, i seguirem travessant els Frares Encantats, arribant al nostre final d’etapa, el refugi Vicenç Barbé, on dormirem, al cor de la regió d’Agulles. Al sector de ponent de la muntanya.

2ª etapa : d’Agulles a Monistrol de Montserrat

Iniciarem la jornada continuant per la regió Agulles, voltant el Serrat de Ponent, i passant per sota de l’espectacular Cadireta, i de la Foradada. Seguirem per la base de les verticals parets nord, de les mateixes regions que varem recórrer pel seu interior el dia abans, per la Paret nord d’Agulles, dels Frares i dels  Ecos, després baixarem en direcció al Monestir de Sta. Cecília, passant per sota de la Paret de l’Aeri, la més llarga del massís. I albirant les altres grans parets de la muntanya, també molt verticals, com la dels Patriarques, o la dels Diables. Veurem l’esvelta cara nord del Cavall Bernat, elevant-se més de 200 metres sobre nosaltres. Començarem a baixar cap a Monistrol, i podrem gaudir de les espectaculars vistes de la cara nord de la muntanya, i també de les que ens envolten, com La Mola, al Massís de St. Llorenç del Munt. I més allunyats, si les condicions meteorològiques ho permeten, els Pirineus.

Duració : 2 dies

Dificultat : Mitja-Alta

Horaris : caminarem entre 6 i 8 hores cada dia, depenent del recorregut i de les condicions del terreny.

Èpoques recomanables : tardor i primavera.

Preu : el podeu consultar per correu electrònic a xaviflores@openmailbox.org